Het bedrijf Agri-Z

In 1954 start Jef Vanlommel een zaak op: een smidse en verkoop van allerlei machines, van naai¬- en wasmachines tot melkmachines en tractoren. In 1956 gaat Jef voor Melotte in Gembloux werken en doet Hubert Vanlommel de zaak verder.

In die jaren was de toenmalige ‘Kleine Landeigendom’ (huidige Vlaamse Landmaatschappij) bezig met de economische ontwikkeling van het platteland te stimuleren door mee te werken aan de herstructurering van het landbouwareaal en de ontginning van nieuwe gronden. Zo werden er nieuwe boerderijen opgericht op de Kempisch bossen- en heidegronden.

De boeren die de bossen ontginnen hebben problemen met hun ploeg en komen zo terecht bij Vanlommel om ze te laten herstellen. Stilaan laten de boeren hun paard op stal en kopen ze hun eerste tractor. Melkmachines volgen. Zo start dan de verkoop van een heel gamma aan landbouwmachines die later ook worden gerepareerd in het atelier van Vanlommel.

Oorspronkelijk worden de tractoren van Fendt’ verkocht maar wanneer Melotte invoerder wordt van Renault worden ook Renault tractoren verhandeld. In 1963 start de verkoop van Ford tractoren. De zaak wordt zeer bekend in de omgeving en veel verder. Niet alleen boeren maar ook gemeentebesturen, tuinbedrijven en hobbyboeren kunnen terecht bij Vanlommel. In 1997 wordt de verkoop van tractoren gestopt. De herstellingen en de verkoop van onderdelen, wisselstukken en landbouwtoebehoren worden door Hubert verdergezet.

Ondertussen groeit er in de buurt, in café Sas 6 aan sluis 6 in Mol een kleine jongen, Zeno Nietvelt, op die gepassioneerd is door tractoren. Hij speelt altijd boer, transformeert zijn go-cart in een tractor en zijn aanhangwagen in een ploeg of beerton. Zeno is niet thuis te houden en vindt altijd wel een gewillig oor om naar zijn vele vragen over techniek te luisteren. Boer Louis, Jan, Frans, boer Marcel boer Marc en zo vele anderen begrijpen zijn leergierigheid en wijden hem in in het boerenleven en in de techniek.

Op zijn 12de vraagt hij zijn eerste tractor voor zijn verjaardag: een oude Kramer, een tweedehands verroest machientje dat hij helemaal opknapt tot een unieke oldtimer. Maar om dit te realiseren, en ook voor het opknappen van nog vele andere tractoren en landbouwmachines heeft hij een leverancier van onderdelen nodig die kennis heeft van zaken. Hubert staat Zeno bij met raad en daad en ziet in hem een waardige opvolger, later als hij wat groter is.

En zo komt het moment dat de laatste werknemer, Fons, met pensioen gaat en Zeno voor het dilemma staat: neem ik de werkplaats voor landbouwmachines over of niet? De beslissing is vlug genomen, het is nu of nooit. Zeno vraagt zijn ondernemingsnummer aan en gaat in januari 2012 van start met AGRI-Z: een garage voor reparatie en verkoop van allerlei landbouwmachines. Bovendien wordt hij dealer van zijn favoriete merk: CLAAS.

Hubert blijft verder onderdelen verkopen en is de ideale man om Zeno in raad en daad bij te staan in de werkplaats. Zo komt een prachtige samenwerking tot stand tussen jonge ijver en wijze kennis.

AGRI-Z hoopt zo vele klanten te mogen ontvangen op Heide, 2, in Retie.